Ontdek snel ons laatste magazine

Lingerie Femina in Sint-Niklaas - Filip Lanszweert Photography

Op lingeriewandeling in Sint-Niklaas

18/04/2024

Tijdens de jaarlijkse Lingerieweek, die in maart plaatsvindt, worden Belgische lingeriespecialisten extra in de spotlight geplaatst. Dit jaar gebeurde dat in gaststad Sint-Niklaas. Ons redactieteam trok erop uit en genoot mee van de lingeriewandeling.

“Met deze wandeling zetten we graag onze handelaars in de kijker”, begint gids Veerle. “Zo is het dankzij onderneemster Annick van Lingerie De Wael dat dit jaar Sint-Niklaas de gaststad werd, na eerdere edities in Gent en Brugge.” Volgens de gids is Sint-Niklaas een zeer ondernemende stad, niet vreemd met Sint-Nicolaas als patroonheilige van de “commerçanten”. Ons gezelschap bestaat uit een groep oudere vriendinnen die regelmatig samen wandelingen doen, en hun roots liggen in en rond Sint-Niklaas. Fier om deel uit te maken van deze gaststad, knikken en lachen de dames volop.

Gids Veerle vervolgt haar uitleg: “Het is pas in 1950 dat het woord beha voor het eerst in het woordenboek verscheen. We bedekten onze intieme delen in de Oudheid namelijk met een zogenaamde ‘lendendoek’ of ‘lendenlap’ en de Oude Grieken spraken van perizonium. Later zagen we dat Karel V een braguette droeg van stevig materiaal (hout of metaal), maar ook de term ‘schaambuidel’ passeerde de revue.

Lingeriespeciaalzaken

1910 kondigde het begin van Lingerie Potiau aan. Ons gezelschap knikt overtuigd bij de uitspraak: “Voor iets met steun moet je bij Potiau zijn”.We springen binnen in de vernieuwde winkel van Lingerie De Wael en krijgen van het team een heerlijke ijspraline in de vorm van een borst. Nadat onze groep even kan rondsnuisteren in de winkel, vervolgen we onze tocht. Iets later is Lingerie Femina aan de beurt en opnieuw is de hele groep verrast door de schoonheid van de winkel en de mooie, kleurrijke collecties. We vervolgen onze weg naar Slaapgoed Verlinden, beheerd door het koppel Griet en Patrick. Griet: “De zaak startte op in 1953 in Mechelen en ondertussen zitten we al 32 jaar in Sint-Niklaas. Ikzelf sta voornamelijk in de winkel en Patrick is veel op de baan. We combineren de zaak met een B&B.” We zwaaien Griet gedag en krijgen daarbij elk nog enkele lekkere lingeriechocolaatjes.

Gezegden en spreekwoorden over lingerie

Terwijl we de handelaars bezoeken en verhalen uitwisselen horen we van onze gids, aangevuld door het gezelschap, allerhande lokale gezegden en spreekwoorden over lingerie, zoals “Een oude kapel moet versierd worden”.

Bedankt aan alle ondernemers om ons zo hartelijk te ontvangen en aan gids Veerle voor de rondleiding! Benieuwd in welke stad we volgend jaar terechtkomen.

Categorieën: