Ontdek snel ons laatste magazine

  Meer over het merk: Impetus

  26/03/2020

  Impetus is een Europees merk van Portugese productie. De collecties worden geproduceerd in een familiebedrijf en zijn voor de volle 100% in Europa gemaakt

  Voor het winterseizoen 2020/2021 brengt Impetus voor het eerst ook een collectie voor dames, die ze tijdens LingeriePRO mochten voorstellen. Trendkleuren zijn hier khaki en bordeaux, terwijl ook nieuwe stoffen hun intrede doen. Er is een groot aanbod voor zowel dames als heren, met extra aandacht voor het ecologische aspect. 

  Tijdens LingeriePRO vonden we het merk dan ook terug in The Good Shop: Lyocell, TencelTM, biokatoen, gerecycleerde polyestervezels, ... duurzaamheid is het merk niet vreemd. Één van de opmerkelijke acties van Impetus is dat verloren visnetten, die aanspoelen op het strand, worden opgehaald en omgetoverd tot boxershorts en ander ondergoed. Al het water in de firma wordt bovendien ook gerecycleerd. Hieronder een woordje uitleg over de duurzame materialen voor winter ‘20/’21.

  Organisch Katoen

  Deze vezel heeft dezelfde eigenschappen als non-organische katoenvezels, maar het verschil zit ‘m in de kleur, in het productieproces en in de milieurestricties die opgelegd worden tijdens het hanteren en behandelen. De vezel groeit zonder enige synthetische toevoegingen of pesticiden en de plant is niet genetisch gemodificeerd.

  Het organisch katoen komt voort uit biologische landbouw, een duurzaam systeem dat de gezondheid van bodem, ecosystemen en mensen waardeert. Het katoen wordt dan ook geproduceerd op een biologisch gecertificeerde manier (GOTS) en alle betrokken processen worden aan inspectie onderworpen. Hierdoor kan de consument er gerust in zijn dat het kledingstuk geproduceerd is met omgevings- en gezondheidsvriendelijke chemicaliën, in fabrieken die sociale aspecten respecteren.

  In vergelijking met de cultivatie van traditioneel katoen, heeft organisch katoen verschillende voordelen. Enkele cijfers:

  • 46% minder impact op de opwarming van de aarde
  • Vermindert het verzuringspotentieel met 70%
  • 26% minder impact op het potentieel voor bodemeutrofiëring en erosie
  • Verbruikt 91% minder water
  • Vereist 62% minder primaire energie

  Econyl

  Een andere duurzame oplossing waarmee Impetus voor de nieuwste wintercollectie werkt, is Econyl. Naast een oplossing voor minder afval, is Econyl geregenereerd nylon ook beter wat klimaatverandering betreft. Het verlaagt namelijk de impact van nylon op de opwarming van de aarde tot 80%, wanneer dat vergeleken wordt met het materiaal dat van olie komt. 

  De synthetische vezels, gemaakt van gerecycleerde Econyl-polyamide, worden geproduceerd van oceaanafval over heel de wereld. Het afval wordt verwerkt, gerecycleerd, herwerkt en gevormd in een nieuwe functionele polyamidevezel. Dit oceaanafval is afkomstig van visserijen en schepen en bestaat ui visnetten, touwen, delen van schepen en ander materiaal dat in de zee is gegooid. 

  Voor deze vezel worden dus geen nieuwe grondstoffen gebruikt. De vezel is oneindig recycleerbaar én duurzaam, aangezien het goede mechanische eigenschappen heeft en restistent is voor bacteriën en geurtjes. Bovendien heeft de vezel een hoog elastisch herstel (het vermogen om te herstellen van vervormingen). De vezel droogt snel, heeft een lage vochtabsorptie en is gemakkelijk te hanteren en te behandelen na gebruik. In microvezelvorm verbeteren de eigenschappen van gevoel, vochtbeheer en temperatuur (zelfs) nog. 

  En dat is nog niet alles: voor elke 10.000 ton ruwe econyl, kunnen er 70 000 vaten olie gespaard worden én kan er 57.100 ton CO2-uitstoot vermeden worden.

  Bij interesse in het merk, contacteer Erik De Leeuw via +32 475 38 89 30 of erik.deleeuw@skynet.be.

  Categorieën: