Ontdek snel ons laatste magazine

  Trends van het moment: van inspiratie uit ver vervlogen tijden tot empowered gothic

  27/10/2021

  Van inspiratie uit ver vervlogen tijden tot ‘empowered gothic’: dit zijn de lingerietrends voor winter 2021. 

  Trend 1: Inspiratie uit ver vervlogen tijden

  Wanneer diepe systeemschokken zich voordoen ontstaat er vaak een heropleving van nostalgie. Ook nu heeft de coronacrisis een golf van nostalgie teweeggebracht. We gooien de recepten uit het recente verleden overboord en kijken naar een eerdere periode waarin een meer intuïtieve benadering centraal stond. In dit geval zien we daarbij invloeden opduiken uit pre-industriële tijden. Qua design grijpen we onder meer terug op de periode van de Arts & Crafts, net voor het modernisme.

  Dat zie je onder meer in materialen: we zien opnieuw een uitgesproken voorkeur voor plantaardige vezels die onze voorouders eigenlijk ook al gebruikten, zoals jute en vlas. Ze worden echter verwerkt met de technologie van vandaag. 

  In de lingerie wordt dit onder meer weerspiegeld in Victoriaanse silhouetten en technieken, romantisch van inspiratie maar met een hedendaagse look. Denk volumineuze kant en broderie, maar met hedendaagse snits en details zoals cut-outs. Aansluitend zien we ook inspiratie uit de Arts & Crafts-periode, met onder meer een nieuw soort broderie anglaise en decoratieve elementen zoals franjes, pailletten en plissé.

  Het kleurenpalet bij deze trend is heel landelijk, met de natuurlijke tinten van plantaardige vezels zoals stro en tal van nieuwe neutralen zoals verschillende tinten antiek wit. De levendige kleurencombinaties in dit thema zijn onder meer geïnspireerd door Arts and Crafts, met onder meer ‘Morris Blue’, geoxideerd groen en levendige vintage oranjes.

  Trend 2: Extreem comfy met een glamkantje

  Voor een tweede trend lieten we ons inspireren door niemand minder dan Gwyneth Paltrow. Het valt niet te ontkennen dat ze met haar lifestylemerk Goop de hedendaagse lifestyletrends weet te vatten: mensen zijn op zoek naar een meer intuïtieve approach van gezondheid en wellness, en Goop biedt daar de producten voor. Paltrow breekt taboes met haar focus op de vagina en durft open te experimenteren met psychedelische paddenstoelen, jade vagina-eieren en andere (al dan niet geschifte) lifestyleproducten.

  Esthetisch vertalen we dit in lingerie die taboes doorbreekt en waar comfort centraal staat, maar altijd met een glamoureus kantje. 

  Accenten met hoogglans stoffen en tule komen overal terug, net als de ‘under-overwear’ trend: silhouetten waarbij lingerie als bovenkledij gedragen wordt. Daarnaast zien we zachte stoffen met daimlook, liefst in ecologische materialen en met voldoende stretch. Comfy glam wordt vertaald in hoogwaardige loungewear in vloeiende, ruime snits en extreem zachte technomaterialen. Soms neemt deze loungewear de vorm aan van een draagbare cocon, vaak in een oversized silhouet en in superaaibare, soms zelfs pluche-achtige materialen.

  Bij dit alles hoort een mooi maar ingetogen kleurenpalet, met veel neoneutralen en een nadruk op warme rood- en geeltinten, en uiteraard de nude en ‘cashmere pastels’ die La Paltrow zelf draagt.

  Trend 3: Stoere, empowered gothic

  Al voor COVID-19 was angst een heel dominante emotie, vooral bij Generatie Z. Zij geven in talloze onderzoeken aan dat ze bang zijn voor de toekomst: ze vinden moeilijk werk, zijn zich bewust van de moeilijke economische situatie en van de complexe problemen waar we nu mee kampen, denk maar aan de klimaatopwarming.

  Deze generatie blijft echter niet bij de pakken zitten, maar is tegelijk heel activistisch. Ze kijken hun angst recht in de ogen. Ze ontwikkelen een fascinatie voor een donkere, sinistere esthetiek die toch erg krachtig overkomt, een hedendaagse vertaling van gothic.

  In de lingerie zien we dus heel krachtige silhouetten met een extreem kantje. Een zelfzekere, empowered vrouwelijkheid met een gevaarlijke edge staat centraal. Opake stukken worden gecombineerd met transparante delen. Vaak worden de naden benadrukt zodat er een sculpturaal lijnenspel op het lichaam ontstaat. Cut-outs maken deze silhouetten ronduit sexy. Qua materialen zien we hier accenten van rubber, leder of velours, afgewisseld met meer klassieke kant of broderie. Een opvallende trend hier zijn de straps die duidelijk zichtbaar worden gelaten.

  Het kleurenpalet bij deze trend is donker, met zwart en subtiele off-blacks gecombineerd met donkere groenen, blauwen en roden. 

  Trend 4: Allemaal verbonden

  Een laatste trend tenslotte draait rond solidariteit. Als de pandemie één iets aangetoond heeft, is het wel dat we in moeilijke tijden samen aan de kar kunnen trekken. Een aantal trends die al aanwezig waren in de maatschappij, zijn grondig versneld. Zo zien we dat de solidariteit tussen mensen groeit en dat er een steeds grotere nadruk komt op delen in plaats van bezitten. 

  Ook in de mode is deze tendens zichtbaar, met collecties die gehuurd kunnen worden en dus lang moeten meegaan, of met de boomende markt voor tweedehandskledij. Dit brengt een groeiende aandacht voor duurzaamheid en utilitaire styling met zich mee. Looks waarbij alles op elkaar afgestemd is, zijn niet meer van deze tijd. In de plaats komen onverwachtse assemblages die een aparte stijl uitdrukken.

  In de lingerie vertalen we deze trend vooral door silhouetten waarin onverwachte elementen samenkomen. Zoals bij Off-white, waar sportswear gekoppeld werd aan romantische tule. De meest archetypische lingeriematerialen worden gecombineerd met high-tech synthetische stoffen. Verder zien we gebreide homewear die extreem comfortabel is maar ook door alle leeftijden gedragen kan worden.

  Qua kleuren komen hier in eerste instantie neutrale tinten, afgewisseld met helder appelgroen, rood en blauw. De toevoeging van legergroen en een aantal bruintinten geeft dit palet een utilitair aspect.

  Tekst door Hilde Francq van trendstudio Francq Colors.

  Categorieën: