Ontdek snel ons laatste magazine

  Het is beslist: de solden vinden vanaf 1 augustus plaats

  10/04/2020

  Sinds 21 maart is er één vraag die Mode Unie en ondernemersorganisatie UNIZO duidelijk stelden: verruim alstublieft de sperperiode en schuif de solden op. Een petitie van Mode Unie hierover leverde ondertussen ook ruim 2700 handtekeningen op. Vandaag haalt de sectorfederatie haar slag thuis wat de solden betreft.

  Mode Unie is dan ook zeer tevreden over de beslissing van Minister van Werk, Economie en Consumenten Nathalie Muylle (CD&V) en Ducarme om tegemoet te komen aan haar eis om de soldenperiode te verplaatsen naar 1 augustus. Daarmee komt er een positief antwoord op de grote noodkreet vanuit de modesector. 

  Isolde Delanghe, directeur van Mode Unie aan het woord: “We zijn zeer tevreden dat de minister onze vraag rond het verschuiven van de solden naar augustus ingewilligd heeft en hierdoor ademruimte geeft aan modewinkels die sinds 18 maart de deuren verplicht moeten sluiten. Op die manier krijgen ondernemers de kans om de grote stock die nu in de winkels hangt tot augustus aan een normale marge te verkopen in plaats van in juli al te moeten solderen.” 

  De Minister ging echter niet in op de vraag van Mode Unie tot het verruimen van de sperperiode van zodra de winkels terug open zijn. “Een gemiste kans om Belgische zelfstandige modehandelaars en KMO’s verder te beschermen tegen grote, buitenlandse ketens en zo de economische meerwaarde in België te houden. Deze laatste lieten immers al weten meteen met kortingen uit te pakken van zodra de modewinkels terug open mogen gaan. Een verruiming van de sperperiode had er bijkomend voor gezorgd dat er een gelijk speelveld gecreëerd werd voor alle spelers binnen de modesector, wat nu niet het geval is”, aldus Delanghe.

  Om er voor te zorgen dat onze eigen Belgische zelfstandige winkeliers en KMO’s alsnog beschermd worden tegen grote ketens, vraagt Mode Unie dat er door de Economische Inspectie voldoende controle plaatsvindt op het verbod op verkoop met verlies voorafgaand aan de solden en op het naleven van de sperperiode in juli. Een vraag waar Mode Unie al lang op aandringt, maar die nu meer dan ooit noodzakelijk is om onze Belgische modewinkels alle kansen tot overleven te geven. België is in het buitenland gekend als modeland, het zou jammer zijn mocht dat ten dele verloren gaan door het te weinig beschermen van onze eigen modezaken.

  Mode Unie dringt verder ook aan op het aanpakken van oneerlijke concurrentie van buitenlandse webshops. We verwachten dat de Economische Inspectie ook optreedt tegen buitenlandse webshops die op de Belgische markt actief zijn, maar de Belgische wetgeving niet naleven. Controle en sancties op overtredingen zijn nodig voor zowel de bescherming van Belgische ondernemingen als van de consument.

  Categorieën: